Mitä vesianalyysit kertovat?

Suuri osa kaivovesien haitta-aineista on näkymättömiä, hajuttomia ja mauttomia. Vesi kannattaakin tutkituttaa laboratoriossa aina, kun kaivo on uusi, jonka lisäksi vanhatkin kaivot 3 – 5 vuoden välein. Edelleen kaivovesi kannattaa tutkituttaa, jos veden laadussa on havaittavissa selkeitä muutoksia tai jos kaivon rakennusympäristöä on mekaanisesti muokattu. Tutkiminen onnistuu helpoiten ostamalla WatMan-vesianalyysipaketti paikalliselta LVI- ja Hanakat-ammattilaiselta tai verkkokaupastamme.

Suomessa Sosiaali- ja terveysministeriön asetukset nro 401/2001 ja 1352/2015 määrittelevät talousveden terveydelliset ja teknis-esteettiset enimmäispitoisuudet eri epäpuhtauksille. Seuraavassa on kuvattu kunkin epäpuhtauden alkuperää ja vaikutuksia, suluissa ilmoitetaan lisäksi suurin sallittu/suositeltu enimmäispitoisuus.

Vedensuodatuksen kannalta vesianalyysin oleelliset parametrit ovat pH, rauta, mangaani, kaliumpermanganaattiluku (humus), sähkönjohtavuus, kovuus sekä bakteerit. Terveydelle haitalliset kemialliset yhdisteet, kuten arseeni ja fluoridi, tulee aina analysoida erikseen.

Vesianalyysien tulkinta